Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

The problem

Όλες μου οι σπουδές κινούνταν γύρω από αυτή την έννοια. Το Πρόβλημα. Καλά ορισμένο ή οχι, μαθηματικά διατυπωμένο ή σε φυσική γλώσσα, περίπλοκο ή απλοικό... Αλλά το μεγαλύτερό πρόβλημα του προβήματος είναι η λύση του. Μπορεί να είναι από τετριμένη, απλή, κατανοητή μέχρι υπερβολικά χρονοβόρα ή και αδύνατη. Ολόκληρη η θεωρία πολυπλοκότητας με τις πολλαπλές τις κλάσεις αναπτύχθηκε από τους μαθηματικούς και τους πληροφορικούς για να κατατάξουν τα προβλήματα που τους απασχολούσαν...

Εμένα η απορία μου παραμένει και αφορά τα προβλήματα της 'αληθινής' ζωής. Μπορεί να ανήκουν κι αυτά στα μη επιλύσιμα? Είναι προβήματα βελτιστοποίησης ή απλά απόφασης? Κι αν αυτή τη στιγμή προσπαθώ να κατατάξω αληθινά προβλήματα μέσα σε μαθηματικά ορισμένες κλάσεις, μήπως το πρόβλημα είναι στη σκέψη μου?

1 σχόλιο:

lila είπε...

Anthie, εγώ ως μηχανικός, θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τον προβληματισμό σου από λίγο πιο πρακτική σκοπιά. Είναι δεδομένο ότι, στην ζωή καθημερινά περιπλεκόμαστε σε κυκεώνες προβλημάτων τα οποία επιζητούν πολλές φορές, άμεση και ακριβή λύση.
Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να δρούμε άμεσα.Να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους προσεκτικά, αλλά να δρούμε γρήγορα. Όσο περισσότερο πολύτιμο χρόνο αναλώνουμε σκεπτόμενοι το πρόβλημα αυτό καθεαυτό, τόσο απομακρύνεται η ίδια η λύση από το μυαλό μας και το ''πρόβλημα'' αρχίζει και αποκτά διαστάσεις ανυπέρβλητες (έτσι μας φαίνεται)...
Τις περισσότερες φορές, πάντως, η λύση είναι κάτι απλό (σίγουρα απλούστερο από τα δύσκολα προβλήματα μαθηματικών και φυσικής!).Ειδικά, για τα προβλήματα της ζωής,η λύση, ως επι το πλείστον, είτε είναι μπροστά μας και δεν την βλέπουμε ή απλά εμφανίζεται μόνη της εκεί που δεν το περιμένουμε..